روش های جراحی زیبایی سینه
شاید اگر تا بحال نام جراحی زیبایی سینه را شنیده باشید با خود لحظه ای تامل کنید که این جراحی چیست و چرا انجام می شود؟ با افزایش سطح آگاهی و بهبود شاخص های اقتصادی و رفاهی در جامعه، تک تک افراد علاوه بر اینکه خواهان امکانات رفاهی بیشتر و زندگی راحت تری هستند، نسبت به ظاهر خود نیز آگاه تر و حساس تر شده و تمایل به بهبود وضعیت ظاهری خود را دارند. دلیل این تمایل، ارتقا سطح اعتماد به نفس (self-esteem) فرد می باشد که قطعا روی روابط اجتماعی و خانوادگی و شغلی تاثیرگذار است. طبیعتا هر کسی خواهان سلامتی جسمی و روحی است و در کنار آن وضعیت ظاهری و تصویر ذهنی از بدن (body image)، اگر بهتر باشد فرد می تواند احساس آرامش و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد. پر واضح است که داشتن اعتماد به نفس بالا، مقوله مهمی است و به عوامل زیادی بستگی دارد و الزاما ظاهر آراسته و بی نقص، باعث افزایش اعتماد به نفس نمی شود اما می تواند در بعضی افراد کمک کننده باشد .
جراحی زیبایی در جهت کمک کردن به این مقوله و بهبود وضعیت ظاهری و اصلاح دفورمیتی ها و نواقص به کار گرفته می شود.
یکی از شایع ترین جراحی ها در ایران و جهان جراحی زیبایی سینه است که عمدتاً مربوط به خانم ها می باشد. موارد مربوط به آقایان که برای اصلاح عارضه ژنیکوماستی می باشد، الان مورد بحث ما نیست.
انواع جراحی زیبایی سینه چیست؟
حال که با موضوع جراحی زیبایی پستان آشنا شدیم، در ادامه به روش ها و انواع جراحی های زیبایی سینه خواهیم پرداخت.
ماموپلاستی
به معنی کوچک کردن سینه می باشد که همزمان با آن لیفت سینه هم انجام می شود یعنی افتادگی سینه ها برطرف می شود. در بسیاری از موارد ماموپلاستی جنبه درمانی دارد زیرا سینه های بسیاربزرگ( ژیگانتوماستی)، مشکلات زیادی در دراز مدت ایجاد می نماید، من جمله: دردهای مزمن گردن و شانه، بوجود آمدن و تشدید دیسک گردن، درماتیت و عرق سوز شدن و حساسیت و تيرگی پوستی در زیر سینه ها، فشار بند سوتین روی شانه ها، ایجاد مشکل برای تشخیص توده های کوچک سینه و انجام ماموگرافی و تست های تشخیصی دیگر، مشکل در یافتن لباس مناسب، محدوديت در فعاليت های ورزشي و غیره.
در این جراحی از برش دور هاله سینه و برش عمودی زیر سینه استفاده می شود و در برخی موارد که سینه ها بسیار بزرگ و افتاده است از یک برش افقی در زیر سینه هم باید استفاده كرد كه نهایتا برش ها، حالت T وارونه یا لنگر کشتی پیدا می کنند.
جراحی لیفت سینه (ماستوپکسی)
این جراحی صرفا برای بالا بردن سینه و اصلاح افتادگی می باشد و عمدتا پوست اضافه برداشته می شود. در جراحی لیفت سینه از برش دور هاله سینه و یک خط عمودی زیر هاله استفاده می گردد( برش ورتيكال).
جراحی پروتز سینه
این جراحی برای بزرگ کردن سینه ها انجام می شود که مفصلا راجع به انواع پروتز و کاربردهای آن در مبحث مربوطه توضیح داده ایم. عمدتا پروتز سینه از برش حدود ۵ سانتی زیر سینه، قرار داده می شود. نسبت به دو عمل قبل میزان برش بسیار کمتر و نتیجه مطلوب تر می باشد. لازم به ذکر است که یکی از روش های بزرگ کردن سینه، تزریق چربی است که اگر فرد ذخیره مناسب چربی داشته باشد قابل انجام است. حسن آن این است که نیاز به هیچ برشی نیست و اشکال آن این است که ۵۰ تا ۷۰ درصد چربی تزریق شده ممکن است جذب شود و نیاز به تکرار داشته باشد. مضافا به اینکه اصولا خانم هایی که نیاز به پروتز دارند افراد لاغری هستند و اندوخته چربی کافی و قابل برداشت ندارند. برای مطالعه کامل درباره جراحی پروتز سینه این مقاله را بخوانید.
جراحی لیفت سینه به همراه پروتز امکان پذیر است؟
این جراحی برای خانم هایی که سینه های کوچک و افتاده دارند کاربرد دارد که معمولا این اتفاق پس از زایمان یا به دنبال کاهش وزن شدید رخ می دهد. در این عمل همزمان با لیفت سینه و اصلاح افتادگی، جهت حجم دادن به سینه ها از پروتز استفاده می شود. بین اعمال جراحی سینه، عمل همزمان لیفت و پروتز سینه جزء مشکل ترین و پر عارضه ترین عمل هاست به طوری که برخی از جراحان توصیه می کنند به صورت دو مرحله ای انجام شود. برای مطالعه کامل درباره جراحی لیفت سینه این مقاله را بخوانید.
برش های عمل لیفت و پروتز مشابه عمل لیفت سینه به تنهایی است . لازم به ذكر است كه كليه روش های جراحی زيبايی سينه، با بيهوشی عمومی انجام می گيرد.
دوره نقاهت جراحی های سینه
به گفته دکتر محسن اسدی، فوق تخصص جراحی پلاستیک در تهران، به طور معمول بیماران بعد از ظهر پس از جراحی مرخص می شوند و نیاز به ماندن در بیمارستان یا مرکز جراحی نمی باشد. من شخصا از درن ( لوله های باریک پلاستیکی برای تخلیه ترشحات) بعد از عمل سینه استفاده نمیکنم مگر در موارد بسیار استثنایی.
- بیماران بعد از عمل رژیم غذايی معمولی می توانند داشته باشند و استراحت نسبی بین ۳ تا ۵ روز پس از عمل کافی می باشد. فعالیت های ورزشی معمولا پس از یک ماه و در موارد استفاده از پروتز بعد از شش هفته مجاز است.
- استعمال دخانیات از دو هفته قبل از عمل ممنوع است و حداقل به مدت یک هفته پس از عمل نیز نباید استفاده شود.
- استفاده از سوتین های مخصوص بعد از جراحی و یا سوتین طبی ( بدون فنر) تا شش هفته توصیه می شود.
محدوديت ها و ممنوعيت های جراحی زيبايی سينه چیست؟
- افراد به اصطلاح سيگاری قهار (heavy smoker) نبايد جراحی انجام بدهند زيرا شانس عوارض به خصوص از بين رفتن نوك سينه ها( نكروز) وجود دارد. بايستی حداقل دو هفته قبل از عمل سيگار نكشند.
- افراد دارای چاقی بیمارگونه (morbid obesity)؛ اصولا هرگونه جراحی زيبايی برای اين افراد خطرناك است و بايد به زمان پس از اصلاح وزن موكول شود .
- افراد ديابتی بايد پس از كنترل قند، اقدام به جراحی نمايند.
- افرادی كه دارای مشكلات قلبی و ريوی و عروقی هستند، پس از تاييد متخصص مربوطه مبنی بر بلامانع بودن عمل جراحی مي توانند اقدام به جراحی كنند.
- بيماران مبتلا به بدخيمی های سينه و كسانی كه تحت درمان های شيمی درمانی و پرتودرمانی هستند نمي توانند جراحی زيبايی انجام دهند. البته اين عزيزان پس از كنترل بيماری و اتمام فرايند درمانی می توانند جهت بازسازی سينه و اصلاح دفورميتی ها اقدام نمايند.
- افرادی كه مشكلات روحی و يا اختلال بادی ديسمورفی( خود زشت پنداری) دارند و يا برش های جراحی و نتايج كمتر از ايدآل برايشان پذيرفتنی نيست، نبايد اقدام به هيچ نوع جراحی زيبايی كنند.
هزينه جراحی سينه
همانطور كه توضيح داده شد جراحی سينه انواع مختلفی دارد كه به طور بسيار خلاصه اهم مطالب گفته شد. از آنجا كه برای هر بيمار از روش های مختلف و برش های مختلف بايد استفاده كرد و با توجه به متغير بودن هزينه اتاق عمل و بستری و بيهوشی و مدت زمان عمل و قيمت پروتز و غيره، لازم است بيماران گرامی جهت ويزيت و معاينه حضوری مراجعه نمايند.
در پايان لازم به ذكر است كه بيماران گرامی بايستی در انتخاب جراح خود دقت فراوان داشته باشند و صرفا با مراجعه به يك فوق تخصص جراحی پلاستيك و زيبايی خوب در تهران اقدام به عمل جراحی نمايند.